Inertie

In de klassieke mechanica verwijst traagheid, ook wel inertie genoemd, naar het fenomeen waarbij een fysiek object zijn huidige bewegingsstatus behoudt. Dit betekent dat een stilstaand object op zijn plaats blijft, terwijl een bewegend object doorgaat in dezelfde richting en met dezelfde snelheid, tenzij een externe kracht ingrijpt om de richting of snelheid te veranderen. De kracht die nodig is om de snelheid van een object te veranderen, is recht evenredig met de massa van dat object. Dit principe wordt beschreven in de eerste wet van Newton. 1

Je herkent misschien jezelf wel in het fysieke object. Je behoudt je bewegingsstatus door op de bank te blijven hangen, of in bed, het toilet of waar dan ook. Grote kans dat je dan ook nog een vorm van vermaak hebt, zoals je smartphone of Netflix. Alles is op dat moment comfortabel en goed. Uit eindelijk beweeg je nog wat om je persoonlijke behoeftes te voldoen, zoals eten, en voordat je het weet lig je weer in bed. Het kan ook zijn dat je naar werk gaat tussendoor, maar bij thuiskomst plof je weer op de bank. En dit doe je dag in, dag uit. Maar toch knaagt er iets. Is dat inertie?

Het is vrijdagavond eind februari en je had je dit jaar voorgenomen om meer te gaan sporten. Of je wilde dit jaar eindelijk je eigen bedrijf gaan starten. Misschien ging je dit jaar wel opzoek naar de liefde van je leven. Het kan van alles zijn, iedereen heeft zijn of haar eigen dromen. Gezien je nu nog op de bank zit, blijft het bij dromen. Stel jezelf eens de vraag: “Hoelang zit ik al te wachten tot het allemaal aangewaaid komt?”. Misschien al heel lang. Maar dan komt het: een spark met frisse motivatie, je hebt het helemaal bedacht! Vanaf volgende week ga je drie keer per week naar de sportschool, start je je eigen onderneming en ga je de liefde van je leven vinden! En dan gaat de telefoon.

Inertie spark naar inspiratie

Je moeder belt je met de vraag of je dit weekend even kan helpen met wat spullen naar de stort te brengen. Natuurlijk help je haar, het is een schat van een vrouw en nota bene je moeder. Na de hulp gaan jullie nog samen eten en voordat je het weet is het alweer zondag. Vandaag even wat huishouden doen voor de week, want er is een hoop te doen. Maandag is een hectische dag op werk en je staat in een monster file op weg naar huis. Vermoed plof je ’s avonds op de bank en knippert je verzwaarde ogen. Je kijkt naar de klok en het is alweer vrijdagavond. Het was een drukke week op werk en het spontane etentje met vrienden op woensdag was erg gezellig. Achteraf gezien was het eigenlijk een hele leuke week. Maar je voelt je toch schuldig.

Je had jezelf voorgenomen om in actie te komen. En dat heb je niet gedaan. Je bent niet drie keer naar de sportschool geweest, je bent je eigen bedrijf niet begonnen en de liefde van je leven kent jou nog geeneens. Maar hoe kan dat nou? Je had toch de motivatie?

Ikzelf heb heel lang geloofd dat als je motivatie hebt, je dingen voor elkaar krijgt. Zo vaak hoorde je de one-liners: ‘Zoek iets wat je motiveert’ of ‘Als je maar de motivatie hebt’. Motivatie is het keyword.. liet men mij geloven. Ik wil het statement maken dat veel mensen onbekend zijn met wat motivatie daadwerkelijk is. In mijn vorige artikel heb ik al geschreven over motivatie. Het is meer een handleiding hoe je motivatie kan behouden, dan dat het iets magisch is. Motivatie is keihard werken en je krijgt het pas als je bent begonnen. Die initiële spark die je had om wat te doen, is geen motivatie. Dit is inspiratie. Er is een grote kans dat je dacht dat alles nu vanzelf ging door de komst van inspiratie, maar niets is minder waar.

Motivatie is hard werken. Inertie is hardnekkig.

Motivatie houden is keihard werken. Motivatie is net als hardlopen, je wordt er steeds beter in, maar je moet er wel mee bezig zijn. In mijn volgende artikel heb ik het over er mee bezig zijn. Zo’n artikel hierover lezen kan je inspiratie geven om zelf de touwtjes in handen te nemen. Misschien dat je nu wat nieuwe kennis hebt opgedaan en denkt de wereld aan te kunnen. Graag zie ik je dan volgende week terug en hoor ik of je al je dromen hebt waargemaakt. Mijn geld zet ik in op dat het niet gelukt is. Ik heb de Axel Method ontworpen om jou te helpen. Met een methodische en gestructureerde coaching aanpak gaan we samen jouw dromen omzetten in doelen en daarna in resultaten. Wil je weten hoe? Neem dan vrijblijvend contact op.

Bronnen:
1 https://nl.wikipedia.org/wiki/Traagheid

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *