Groeimindset

In welk van de volgende twee situaties herken jij jezelf? In de volgende twee punten staat een vaste mindset en een groeimindset. Je krijgt van je werkgever te horen dat het werk dat je hebt afgeleverd ondermaats is. Wat denk je dan eerst:

  1. “Het is ook nooit goed”
  2. “Ah balen, ik ben benieuwd wat ik kan verbeteren”

Grote kans dat je denkt dat het ook nooit goed is, maar misschien voel je het al aankomen dat, dat het niet het juiste antwoord is. Voorafgaand is het belangrijk om te begrijpen dat er geen goed of fout is. Een reactie of een gedachte ontstaat uit alle ervaringen en kennis die je in je leven hebt opgedaan. Het kan maar zo zijn dat je helemaal gelijk hebt en dat het ook nooit goed genoeg is voor je werkgever. In het kader van Cirkel van invloed is je reactie wel iets dat onder jouw directe invloed valt.

Invloed op je reactie

Wanneer er iets gebeurt heb je een reactie, daar kan je niets aan doen. Iemand gooit zijn glas drinken om, en jij schuift met je stoel naar achteren om te voorkomen dat je schoot nat wordt. Deze initiële reactie (ofwel reflex) veranderen is niet eenvoudig, maar wat daarna komt is wel makkelijk te regelen. Na het omstoten van het glas en jouw ontwijking van vocht dat de tafel afstroomt kan je kiezen om de persoon te gaan helpen opruimen, je kan boos worden of misschien doe je iets heel anders. Som voor jezelf eens op wat allemaal mogelijke reacties zijn en oordeel eerlijk wat jezelf zou doen en beoordeel ook de andere situaties. Hoe zou jij zijn als jij misschien boos zou zijn?

groeimindset vs vaste mindset

Terug naar de situatie met je werkgever, waar je blijkbaar ondermaats gepresteerd hebt, wanneer je dat te horn krijgt heb je een eerste reactie. Het maakt niet uit wat dit is, het gaat erom wat je daarna doet. In deze situatie zou het meest voor de hand liggende reactie zijn om te vragen wat er beter kan. De feedback kan je dan weer meenemen voor de volgende keer. Dat is het ‘vallen en weer opstaan’ waar iedereen het altijd over heeft. Oftewel een groeimindset.

Met de Axel Method krijg je inzicht in je mindset. Je krijgt niet te horen wat je fout doet of wat je anders moet doen, maar zal je getriggerd worden om zelf de juiste mindset te krijgen die voor jou werkt. Iedereen is anders en wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander. Veranderen kan een onderneming zijn en het is helemaal niet erg om hiervoor hulp te vragen aan een ervaringsdeskundige.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *