DERK – Doe Eerst Rot Klusjes

Er zijn leuke dingen om te doen en stomme dingen. Stomme dingen zijn klusjes waar je eigenlijk geen zin in hebt, dat kan zijn: boodschappen, schoonmaken, naar de stort gaan of op visite bij de buurvrouw. Maar het zijn ook dingen waarvan je weet dat je het moet doen. Leuke dingen om te doen zijn bijvoorbeeld: uren op je telefoon scrollen, je serie kijken of terrassen. Gezien het weekend is, kies je ervoor om de boel de boel te laten en gezellig met je vrienden af te spreken voor een drankje, het is immers prachtig weer. Je kiest ervoor om de klusjes van Derk links te laten liggen.

Voordat je het weet is het weekend voorbij en heb je eigenlijk nog niet echt gedaan wat je wilde doen. Het huis is nog een puinzooi en de koffie bij de buurvrouw is koud. Door dit artikel, de titel verraad het al, ga je het volgend weekend anders doen, met DERK. DERK is je nieuwe beste vriend, je gaat eerst alle rotklusjes doen. ’s Ochtends ga je het huis opruimen, boodschappen doen en stop je op de terugweg bij de buurvrouw voor een kopje koffie. ’s Middags heb je toch nog tijd om uren op je telefoon te scrollen. Maar eigenlijk heb je nog niet gedaan wat je wilde; aan je dromen werken. Hoe kan dat toch? Je had toch ‘alle rotzooi’, zoals beschreven in het artikel: “Hoe kom ik in actie?” opgeruimd? En daar heb je helemaal gelijk, maar je vergeet iets belangrijks: inertie. Het object (je dromen/ doelen) staat stil omdat je deze nog niet hebt ‘geduwd’.

De cirkel van inlvoed

Cirkel van Invloed en DERK

Hierboven staat de cirkel van invloed1. Een model ontwikkeld door Stephen Covey. Nu vraag je vast af hoeveel theorie gaat komen voordat het je eindelijk lukt om écht aan je dromen te werken. Nou bereid je maar voor: nog heel veel. Kan je niet wachten en wil je meteen aan de slag? Meld je dan nú aan voor Axel Method – Compleet.

De klusjes van het eerdere voorbeeld staan allemaal in de groene cirkel: de cirkel van invloed. Zaken die thuis horen in deze cirkel zijn:

  • Met wie je omgaat;
  • Wat je eet en drinkt;
  • Hoeveel je sport;
  • Welke kleding je draagt;
  • Waar je je geld aan uitgeeft.

En er zijn nog talloze andere voorbeelden te verzinnen waar je zelf invloed op hebt. De cirkel erbuiten, de tweede, is de cirkel van betrokkenheid. Hier heb je matige invloed op, dit zijn zaken als:

  • Uitkomst van een wedstrijd;
  • Je bedrijfssucces;
  • Promotie;
  • Een koopje op de markt.

Op deze zaken kan je een beetje invloed op uitoefenen. Wanneer jij niet juicht voor jou team missen ze het enthousiasme van het publiek om meer uit zichzelf te halen. Of als je niet naar de markt bent gegaan, kon je dat koopje ook niet vinden. Als laatste cirkel is er de cirkel van zorgen: waar je alleen maar op kan reageren. Denk aan zaken als:

  • Roddels;
  • De economie;
  • Het weer;
  • Politiek.

Kan je al zien waar het mis is gegaan met de nieuwe aanpak van DERK? Je hebt binnen je cirkel van invloed alle klusjes gedaan en je had tijd over om op je telefoon te scrollen. Bedenk je hierbij dat het scrollen op je telefoon óók in je cirkel van invloed valt; je kiest hier zelf voor.

In het volgende artikel ga ik verder op deze theorie. Kan je niet wachten om te beginnen? Meld je dan aan.

Bronnen:
1 https://www.franklincovey.com/courses/the-7-habits/

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *