Actie is reactie

Heb je jezelf wel eens afgevraagd waarom iets je overkomt? Of beter nog: waarom juist dát juist jouw altijd overkomt? Wist je dat het antwoord op die vraag zowel heel eenvoudig als heel moeilijk is? Dit artikel gaat over de reactie van de buitenwereld op jou. Oftewel; Actie is reactie.

Misschien gebruik je het OV om op werk te komen en heb je dat je regelmatig de trein of bus mist. De dienstregeling is niet te vertrouwen; de bus vertrok te vroeg. Misschien ga je met de fiets naar werk en vliegt er voor de zoveelste keer de ketting eraf. Daarom pak je het de volgende dag anders aan en ga je met de auto, én je komt alsnog te laat op werk omdat je moest tanken. Dan denk je al snel: “Dat heb ik weer”.

Het makkelijke antwoord

Het makkelijke antwoord op de vraag: “Waarom overkomt mij dit altijd” is: ‘Actie is reactie’. Ja en dit heeft uitleg nodig, maar dat is nog niet het moeilijke deel. Alle acties die je doet hebben een reactie, hoe klein dan ook. Wanneer je hard tegen een bal aantrapt, vliegt deze meters ver weg. En visa versa, als je zacht tegen de bal aantrapt rolt deze een beetje weg. Maar actie blijft een reactie geven. Dit is met al je handelen in je leven; je bent aardig tegen de mensen in je omgeving en als reactie zijn zij aardig voor jou. Je ruimt je huis op en als reactie heb je een schoon huis. Je doet een lamp aan en je kan nu meer zien.

Wat is de link tussen deze zaken en alles wat je overkomt? Je hebt immers geen invloed op dat de bus eerder vertrekt. En daar heb je helemaal gelijk in, daarom is er ook een moeilijk antwoord.

Het moeilijke antwoord
Actie is reactie

Wat als ik je vertelde dat je wel invloed hebt op het halen van de bus? Dat is wat antwoord moeilijk maakt, je moet de confrontatie aangaan met jezelf. Het zou heel goed kunnen zijn dat je die ochtend, of elke, op de snooze-knop van je alarm hebt gedrukt. Die 5 minuten langer in bed is je actie. De reactie is dat je 5 minuten later bij de bushalte bent aangekomen en dat je de bus mist. Regelmatig onderhoud aan je fiets kan voorkomen dat je ketting er telkens afvliegt. Een fiets is immers niet ontworpen dat dit regelmatig gebeurt. Omdat je ’s avonds liever je Netflix serie keek, heb je de auto niet getankt en moet je dit ’s ochtends doen.

De confrontatie die je aangaat zijn allemaal kleine acties die wél in je cirkel van invloed liggen. En dat is wel een belangrijke term: “liggen”. Als iets ligt, staat het stil en gaat er niets mee gebeuren. Het is dan aan jou om de inertie te doorbreken en de beweging in gang te zetten.

Als aanvulling op het vorige artikel “Waarom jezelf laten coachen?”, is het stukje inzicht. Er zijn een heleboel kleine handelingen (acties) die je op een dag doet die een reactie geven op jou. Met Axel Method krijg je inzicht in je leven en leer je kleine acties te gebruiken in je voordeel. Want hoe mooi is het, dat je met kleine acties, groot resultaat kan boeken?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *